Norr om Blåmannsisen
Dag 2 - (5:e augusti)
Fortfarande lågt till tak. Planen är att följa anläggningsvägen till sjön Kalvmagen där jag viker av i riktning mot Gieddoajvve, och därefter förbi Kvitvatnet fram till tältplatsen nordöst om Messingtoppen. 

Karta dag 2.

Det går snabbt att ta sig fram längs vägen på Sisovatnets norra sida. Efter att ha passerat sjön Kalvmagen börjar molnen gradvis lätta och jag lämnar vägen för att ta mig till ett vadställe över jokken från Viejkegjávrre. 

Tillbakablick mot dammen.

Vadet över jokken från Viejkegjávrre.

Efter att ha vadat och kommit en bit högre upp såg jag att det numera finns en bro  vid jokkens inlopp i Kalvmagen.

På väg upp mot höjdryggen norr om Rundvatnet. Panorama mot sydväst.

Fortsätter österut och uppåt över bergsryggen som leder mot Gieddoajvve. Glaciärtungan Rundvassbreen dominerar synfältet mot söder. Mot väster breder Rundvatnet och Sisovatnet ut sig.

Rundvassbreen med 1462 till vänster.

Rundvatnet och Sisovatnet.

Vädret förbättras och solen visar sig då och då. Terrängen är uppblandad med branta trösklar som kräver omvägar men till slut når jag passet högst upp i Rundvassbotnen och får syn på Kvitvatnet.

Översta delen av Rundvassbotnen.

Sjön som ligger 946 m ö.h. är ovanligt nog inte isbelagd. Passerar ett område norr om Messingtoppen med begränsad sikt framåt och får slingra mig fram mellan några mindre sjöar. Får till slut syn på Gásakjávrre och utloppet från Messingmalmvatnan och tar mig via snöfläckar ner till den lilla sjön 1005 som Hans Pettersson tipsat om.

Södra delen av Kvitvatnet med Messingtoppen till höger.

Snart nere vid den lilla sjön där det ska gå att tälta. I bakgrunden Gásakjávrre.

Back to Top