Norr om Blåmannsisen
Dag 1 - (4:e augusti)
För tre dagar sedan hade jag avslutat en vandring norr om Sulitelma ett par dagar tidigare än planerat pga sämre väder. I stället för att ge mig ut på nästa vandringen norr om Blåmannsisen åkte jag ner till min syster I Umeå i väntan på bättre väder vilket hade utlovats till idag.
När jag på eftermiddagen kom fram till Straumvassbotn hade det "bättre vädret" inte infunnit sig och dessutom pågick ett omfattande vägbygge och anläggningsarbete. Den plats som Hans Pettersson tipsat mig om från sin vandring år 2012 gick inte att använda. Stod rådvill ett tag men stoppade en passerande bil med en äldre man från Straumen som visade mig var jag kunde parkera bilen en bit söder om vägbygget.

Översiktskarta

Karta dag 1

Vandrade sedan längs anläggningsvägen upp mot Sisovatnet. Gick rätt bra trots stigningen på 660 meter. I början kunde man titta ner på Siso Energis omfattande utbyggnad. Inte precis de vyer man skulle föredra i början av en vandring men det här är det enklaste och billigaste sättet att komma till norra sidan av Blåmannsisen. Man kan visserligen få en något kortare väg till fots genom att åka helikopter till Stáloluokta från Ritsem eller Kvikkjokk och sedan åka båt över Virihávrre, men det sker till en högre kostnad.

Byggarbetsplatsen i början av anläggningsvägen.

Bilden togs från anläggningsvägen och visar Middagsfjellet till vänster (742) och Sisotinden till höger (980). I mitten västligaste Lappfjellet. Sjöarna är från vänster till höger: Tjønna, Øvervatnet och Andkjelvatnet.

Framme vid Sisovatnet sökte jag mig förbi södra sidan av dammen och satte upp tältet på en gräsfläck vid en jokk med friskt vatten.

Tältplats dag 1 en liten bit sydost om dammen.

Back to Top